Thursday, October 27, 2005

MALI VODIČ ZA LJUBITELJE KREDITA /PETI DEO/ -KOME TREBA EU?

KOME TREBA EVROPSKA UNIJA

Ivona Živković

Primetili ste grozničava nastojanja administrativaca briselske kancelarije EU da Zajednici priključe što više evropskih zemalja, pa čak i Tursku. Neki analitičari tvrde da će se EU priključiti i Izrael. Ali ko od toga ima najviše koristi? Naravno, bankari, na čelu sa Gospodinom X koji je i inicijator svega.
Odavno je američki senator Tim Ferguson upozorio da FED planira da razori američku ekonomiju tako što će štampati dolare i emitovati novac u rizičnim količinama sve dok se eksponencijalna kriva na grafikonu toliko ne uzdigne da bi na kraju označila slom. Zaduživaće kreditima i niskim kamatama pojedince i kompanije sve dok ukupan dug ne dostigne takvu težinu da prouzorokuje teška ekonomska izobličavanja koja na kraju čitavu ekonomiju SAD moraju dovesti do potpunog sloma. Bio bi to nacionalni ekonomski »srčani udar«, nakon kojeg američka ekonomija više nikada neće moći da se oporavi. Po Fergusonu, taj kritični dan se približava.
Dakle, zamislite da je Amerika jedan ogroman tanker na vodi. Enormnim punjenjem novcem tanker postaje pretežak, puca po šavovima i preti da se raspadne i potone. Kapetan broda, Gospodin X, sav novac mora prebaciti u drugi tanker. Ali ne postoji u svetu ni jedan dovoljno veliki i jak koji može da primi tu količinu i taj teret. Zato ga Gospodin X mora napraviti. To je EU, novi veliki tanker za monetu kojom Gospodin X i bankari upravljaju čitavim svetom, zapravo ga pljačkaju.
O zameni dolara kao svetske rezervne monete i stvaranju “novog svetskog monetarnog sistema” pisao je još 1970. Zbignjev Brežežinski u knjizi “Izmedju dva doba”. Ovaj “novi svetski monetarni sistem” podrazumeva postepeno zamenjivanje dolara nekom valutom zajedničkom za ceo svet, a posledica toga bi bio pad životnog standarda u razvijenim zemljama, na prvom mestu u SAD. Brežežinski u knjizi predlaže postepeno formiranje sve više kontrolisanog i sve više usmeravanog društva koje bi na kraju dovelo do potrebe za formiranjem Svetske vlade. Konkretno, potrebno je da se postojeće države povežu u poseban medjunarodni sistem kojim bi njihov nacionalni suverenitet vremenom smanjivao i najzad potpuno ukinuo. Dakle, globalno društvo i globalna ekonomija bez granica. A novac ljude najbolje povezuje.
Ali EU je samo prelazna posuda do one konačne koja će biti sačinjena od SAD, Zapadne Evrope i Japana. Sa tim ciljem stvorena je poznata Trilateralna komisija.
Na tom poslu upravo rade plaćeni EU komesari, koji svaki čas dolaze i u našu zemlju kako bi nam objasnili da je sve to za naše dobro(!), dok im sitni kurir Komesarijata Miroljub Labus prenosi falsifikovanu poruku u kojoj piše da je to autentična volja većine gradjana Srbije(!) Naravno, jer EU u očima stotina miliona gradjana Zajednice mora biti demokratska tvorevina, a ne robovlasnički sistem. Ko je lud da sebe pravi robom?
Za Gospodina X je najvažnije da ima kontrolu nad Centralnom bankom Unije (ECB). A u ovom poslu su Gospodin X i njegovi bankari veoma iskusni jer su još pre tri stotine godina (osnivanjem Bank of England) shvatili da je kontrola novčanih tokova najmoćnije oružje. Tako, kako je Britanija osvajala kolonije, bankari su osnivali u svakoj koloniji svoju privatnu centralnu banku. Jedna takva banka je bila i FED, pa su SAD po mnogima i danas samo finansijska kolonija bankarske elite čiji je centar u Londonu. Ako ste mislili da je Amerika stvarni gospodar sveta, prevarili ste se. Ako ste mislili da je Velika Britanija politički uvek uz SAD jer je ona supersila, opet ste se prevarili. Prekoatlantska kolonija dolarima je “naduvana” do razmera supersile upravo pod kontrolom finansijske elite čije je sedište u Londonu. A mogla je da podnese to “naduvavanje” jer su Amerikanci procenjeni kao veoma radan narod pun borbenog i imperijalističkog duha. Ova elita je zapravo finansijska i stvarna “Kruna” sveta. Na čelu “Krune” nije dinastija Vindzora, već dinastija Rotšilda, danas najmoćnija i najbogatija bankarska dinastija sveta. Njeno bogatstvo je porodična tajna, a iznose se spekulacije da kontrolišu već polovinu ukupnog svetskog bogatstva.
Nakon Drugog svetskog rata, Engleska Banka je nacionalizovana, ali to moć “Krune” nije umanjilo jer su već stekli ogromna bogatstva, a kapital investirali dalje u sve privredne i finansijske tokove širom sveta. I naravno otvorili mrežu privatnih banaka kojima i dalje zadužuju gradjane. Svetska banka je jedna od njihovih finansijskih tvorevina. Baš kao i MMF.
Kako bi sporovodila kontrolu i upravljala finansijskim carstvom »Kruna« ima svoju Vladu poznatu kao Grupa Bilderberg, a nju savetuje trust mozgova poznat kao »Savet za medjunarodne odnose«. Narvno, tu je još i mnoštvo drugih pomoćnih organizacija.
Da li je “Kruna” već preuzela kontolu nad ECB? Po mnogim pokazateljima -jeste. Kako je to uspela? Jednostavno tako što je upravo princip organizacije na kojoj počiva EU postavljen tako da nacionalne države pristupanjem EU izgube neposrednu kontrolu nad: monetom, vojskom, policijom, obaveštajnim službama, medijima. Centri upravljanja ovim poslovima izmešteni su daleko od parlamenta i vlada država članica.
Tako ECB vode imenovana lica, koja dolaze iz privatnog bankarskog biznisa i koja su potpuno nezavisna u svom radu. To znači da ne moraju uvažavati bilo kakve instrukcije ili preporuke od članova Evropskog parlamenta, Saveta Evrope ili bilo koje druge institucije EU ili države članice. Praktično, ECB je potpuno izmeštena izvan mehanizma kojim se demokratska volja gradjana EU posredno ili neposredno projektuje u njen rad.
Uticaj na ECB moguć je samo iza zatvorenih vrata, pa je logično da to mogu samo strukture koje imaju ogromnu finansijsku moć i već izgradjen sistem nevidljivog uticaja, a to su Bankari. Tako privatni bankarski sektor ujedinjen i organizovan pod nadzorom “Krune”, a legalizovan u formi Evropske Centralne Banke veoma lako može voditi monetarnu politiku EU i odredjivati svim bankama kamatne stope, državama nivoe direktnih i indirektnih poreza, obim potrošenje u svakom segmentu ekonomije i društva, visinu zaduživanja, iznose budžeta itd…
Sada znate zašto penzionu politiku u Srbiji odredjuje MMF i zašto guverner “suverene” NBS ne može da štampa dinare dok njih ne pita.
Dakle, za one države koje su prihvatile evro kao monetu, ECB će voditi monetaranu politiku i preko kamatnih stopa uticati na ukupna ekonomska dešavanja u svim zemljama članicama. Jer, ko kontroliše zamenu za vrednost, može odredjivati i prave vrednosti. Ko kontroliše kilometre može da kaže i kolika je dužina puta. Čak i ako je put kraći ili duži. Pravo mesto da se ponovo setimo izjave Majera Emšela Rotšilda: »Dajte mi da kontrolišem finansijske tokove u jednoj zemlji i nije me briga ko pravi zakone«.
Šta je onda funkcija Evropskog parlamenta? Jednostavno, da narod misli da ima neki uticaj.
Jedinu kontrolu nad ECB ima Evropski sud,ali on može samo da utvrdi da li Banka radi u skladu sa svojim ogromnim zakonskim ovlašćenjima. A zašto ne bi radila kad joj upravo to i odgovara?
Nije li to sve po scenariju koji je napisao Zbignjev Brežežinski? A da scenario ima i elmente trilera pokazuje i to što je bivši guverner ECB Vim Disenberg, letos “naprasno umro” pored bazena svoje vile u južnoj Francuskoj. Disenberg je kamatne stope skresao na najniži nivo u poslednjih 60 godina, kako bi povećao ekonomsku aktivnost EU, a bio je saglasan da Rusija i Nemačka trgovinu naftom obavljaju u evrima, a ne u dolarima. To je težak udarac za SAD.
Šta se u medjuvremenu dogadja sa sirotim dolarom? Naravno, niko ne želi otvoreno da se zameri se Amerikancima ali...
Južna Koreja koja ima četvrte po veličini devizne rezerve u svetu i tradicionalno ih drži u dolarima, objavila je da će svoju rezervu rasporediti i u ostale valute.
Rusija kalkuliše sa vrednošću rublje stavljajući je u istu korpu sa dolarom i evrom. U korpi je, medjutm, sve više evra, a sve manje dolara.
Kina je takoje počela da radi na principu raznovrsnih valuta u svojoj korpi deviznih rezervi. Koliko je koje valute u njenoj korpi tajna je, jer Kina ne želi da pravi svetsku paniku otkrivanjem namere da se potpuno reši dolara. Pogotovo što je otkupljivanjem ogromnog broja akcija nekoliko prezaduženih američkih kompanija, postala značajan američki poverilac.
Gledajući šta rade Rusija i Kina, i druge azijske zemlje će polako početi da svoje devizne rezerve konvertuju u razne valute. Amerika ih, medjutim, žestoko pritiska kako bi ih sprečila u tome.
Na kraju pitanje za vas: U kojoj valuti Srbija čuva svoje devizne rezerve?

Objavljeno u nedeljniku "Tabloid".

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I wish not acquiesce in on it. I over precise post. Particularly the appellation attracted me to be familiar with the whole story.

12:47 AM, January 16, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Nice dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.

10:47 PM, January 19, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Well I to but I dream the collection should secure more info then it has.

6:36 AM, January 21, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Opulently I assent to but I dream the post should acquire more info then it has.

4:44 PM, January 21, 2010  

Post a Comment

<< Home