Wednesday, January 11, 2006

AFERA MOBTEL - KAKO SU KARIĆI I MADLEN OLBRAJT UKRSTILI KOPLJA NA KOSOVU

Istorija pokazuje da su se ratovi uglavnom vodili zbog materijalnog interesa tj. otimanja tudjeg. Izuzetak su, naravno, moderni »oslobodilački« ratovi iz »humanitarnih« razloga.
Jedna takva »mirotvorna« ratna operacija pokrenuta je prema SRJ 1999. godine. Glavni zagovornici su bili Amerikanci, dok su ostali članovi NATO alijanse aktivno pomagali. Najagilnija u američkoj borbenoj ekipi svakako je bila Madlen Olbrajt, državni sekretar za inostrane poslove. Poreklom Čehinja, bolje je od ostalih, valjda, poznavala slovensku hrišćansku dušu koju je trebalo pacifikovati. Za albanske duše bili su zaduženi izmedju ostalih Holbruk, Dol, Lantoš...

Čim je bombardovanje završeno, a Srbija potpisala mirovni sporazum, čitavo Kosovo je za svaki slučaj, dok se strasti potpuno ne smire, stavljeno pod medjunarodnu administraciju - Umnik. Od tada ova »nepristrasna« adminsitracija ima veoma nezahvalan zadatak da funkcioniše kao državna uprava i nadgleda kako ekonomske interese »buduće nezavisne države« štite demokratski izabrani političari. U praksi to znači nagledaditi i privredu na teritoriji koja još pripada Srbiji, gde se nalazi infrastruktura koju su decenijama gradili svi gradjani bivše SFRJ, a koja se sada, manje ili više diskretno, obećava kosovskim Albancima, ukoliko dobiju željno očekivanu »nezavisnot«. Ali, UMNIK mora imati u vidu i interese »oslobodilaca« iz NATO alijanse. Jer i oni su mnogo bombi uložili.
Tako su se interesi odmah ukrstili kada su u pitanju strateški resursi: energetika, telekomunikacije, finansije i rad obaveštajnih i policijskih službi. Pošto su telekomunikacije u svim oblastima osnovna alatka prvo su tu krenuli okršaji zainteresovanih za profit.
Pošto će Zapadni Balkan imati u novom globalnom geopolitičkom repozicioniranju veoma važnu ulogu (Balkanska unija ako ne uspe EU), svi komunikacioni sistemi, kao i mediji moraju biti pod kontrolom najjačih igrača.
Zato je ključnu ulogu u ovoj “mirotvornoj misiji” dobio i Džordž Soros, stručni izaslanik globalne bankarske oligarhije iz Vol Strita, specijalizovan pored rada na berzi i za telekomunikacije. Evo kako to izgleda u praksi.
U opštem kosovskom haosu, za vreme i neposredno nakon NATO bombardovanja radnici Medjunarodnog Komiteta za pomoć ugroženima (IRC), Pol Mejer i Teresa Kroford odmah su »shvatili« da im je najviše i pre svega drugog potrebna internet komunikacijska mreža (!) kako bi ponovo ujedinili razjedinjene porodice i meštane pojedinih sela. Bolnica i puteva Kosovo je valjda već imalo na pretek.
Kao humanitarac sa odlčnim vezama u telekomunikacijama(!) Mejer je odmah ubedio kompanije AKRON iz Ohaja i MikroTik iz Latvije da budu donatori bežičnog linka i prateće opreme. InterPaket iz Santa Monike poslao im je satelitsku antenu (tanjir) i tako je nastao IpkoNet tj. Internet Projekt Kosovo. Na čelo Ipko Neta odmah je stavljen domaći čovek Akan Ismaili, inženjer, koji je dobio zadatak i da unapredi sistem tako da on postane ne samo vodeći internet provajder već i mobilni operater, kad se steknu uslovi. A na tome će se aktivno raditi.
Kako je princip svih humanitarnih nevladinih organizacija koje finansira Soros da ostvare i profit, gde god je to moguće, polako je pripreman teren da Ipko Net postane ozbiljna telekomunikaciona kompanija koja će pružati komercijalne usluge stanovništvu. O značaju mobilne telefonije, interneta, slobode medija i povezivanju sa svetom, evro-atlantskim naravno, brinule su brojne ekipe nevladinih edukatora. Osnovan je odmah i IPKO institut koji je vodila pomenuta trojka (Teresa, Akan i Majer). Program koji su sprovodili nazvan je CISCO. Da podsetimo da su sličani programi nakon 5. oktobra 2000. uvedeni i u Srbiju, a najpoznatiji fond je MDLF koji je osnovao i RTV B92. Da bi se ova TV što brže razvijala, Narodna Banka joj je ustupila jednu svoju zgradu. Začeta je i kablovska mreža SBB KDS. Dok je Srbija odugovlačila sa izdavanjem licence, ova mreža se razvijala. Mobilnu telefoniju, nažalost, Srbija je već imala prilično razvijenu, u čemu je znatno doprinela i BK Grupa. Ko je u tome bio glavni strateg, još je tajna.

Sa objašnjenjem da se tako radi u čitavoj EU, stvoreno je na Kosovu i nezavisno regulatorno telo za telekomunikacije, TRA, na čijem čelu se našao Anton Beriša, a mobilnu telefoniju su i dalje držali Telekom Srbija i Mobtel. Ovaj drugi imao je prilično moćnu infrastrukturu, koju su odmah nakon ulaska KFOR-A svi koristili, pa i novoosnovane kosovske institucije i delimično Umnik. UN je tada dao dozvolu Mobtelu za rad na Kosovu. Ipak, Kofi Ananu neko je u medjuvremenu skrenuo pažnju i na Ipko Net, pa je Gen. Sekretar UN u svom govoru odmah pozdravio ovaj projekat kao “izuzetno važan za Kosovo” nazivajući ga “modelom za budućnost u slučaju humanitanih kriza”.
Mobtelu je tako stavljeno do znanja da na Kosovu više nije potreban. Baš kao ni Telekom.
Ipak Karići se nisu dali oterati iz unosnog biznisa u srcu sopstvene kolevke. Pored toga što su već imali infrastrukturu i razradjenu uslužnu i prodajnu mrežu ( i tu bili u ogromnoj prednosti), znali su i ljude od uticaja u novom političkom životu pokrajne. To su naravno, morali biti novokomponovani bogataši, bliski “oslobodilačkoj” vlasti i OVK. Tako nastaje saradnja sa Ekremom Lukom, “uspešnim biznismenom”, koji je znao i kako se u previrućim kosovskim vremenima prave veliki poslovi. On osniva Mobikos i preuzima Mobtelove korisnike, njih oko 300 000, kao i dnevni prihod od oko 3 miliona dinara.
Za to vreme i Ipko Net nalazi strateškog partnera i to državni PTK (Pošta i Telekom Kosova). Tako PTK umesto da investira u domaći “Dardanet”, koji je do tada obavljao internet usluge, odlučuje da državne pare usmeri u inostrani Ipko Net i gradi za njegove potrebe infrastrukturu. To se nekim Kosovarima nije dopalo. Zašto, da grade svojim parama infrastrukturu, a pare od usluga da posle pokupe stranci pitali su glasno i vladu i Umnik? Za koga to radi njihova vlada, ako ne za nezavisno Kosovo i domaću ekonomiju? “Oslobodici” su dobili svoju ulicu i spomenik i večitu zahvalnost, ali zar moraju baš da im pokupe i najunosniji biznis?
Ali, kosovska marionetska vlada je odlučila - razvijaće se Ipko Net.
Tako je za početak Ipko Net sklopio ugovor sa KEK-om o korišćenju njihove infrastrukture, uz mesečnu naknadu. Posao je nadgledao UMNIK. Da podsetimo čitava kosovaka elektroenergetska infrastruktura radjena je parama iz bivše SFRJ. Ali pitanje korišćenja srpske imovine za potrebe stranog konkurenta zvanično niko iz Beograda ne pokreće previše glasno.
Tako Ipko Net postaje vodeči internet provajader i uspeva da pokrije oko 70% stanovništva i skoro sve medjunarodne, vladine i nevladine institucije. Sprema se za uvodenje širokopojasnog interneta, i za te potrebe sklapa ugovor sa Scientific-Atlanta, belgijsko-američkim inovatorom u oblasti kablovske tehnolohgije kako bi dalje gradio modernu mrežu. Kosovo plaća.
Konačno se pojavljuje i strateški partner koji će Ipko Netu pomoći da učestvuje u tenderu i za mobilnu telefoniju. To je moćna i ugledna američka Western Wirelles Corporation iz Sijetla, preko svoje podružnice Western Wireless International (WWI). Na čelu podružnice je Brad Horwitz, koji je istovremeno i izvšni potpredsednik Korporacije. Ova koporacija se nedavno fuzionisala sa moćnom ALLTEL korporacijom, čime je stvoren kapital od 5.5 milijardi dolara. Namera im je da dalje zajednički šire poslovanje u bežičnim komunikacijama u opsegu 850 MHz što će uključivati ukupno 10 miliona domaćinstava u 34 države SAD. Internacionalna podružnica WWI već ima bežične mreže u Austriji, Irskoj, Sloveniji, Gani, Obali slonovače Boliviji, i Haitiju. Danas ona ima licencuu da opslužuje 72 miliona ljudi. Neizgradjeno i zaostalo Kosovo željno mobilne telefonije i interneta, pa još sve kada se svede na bežični prenos (Treće generacije), idealna je poslovna meta.
A da bi se licenca na konkursu dobila, pojavljuje se i moćan lobista. To je konsultantska agencija Olbrajt Grupa, na čelu sa Madlen Olbrajt. Za novu kosovsku elitu koju čine oni koji su do juče bili niko i ništa, Olbrajt je isto što i bog koji ih je stvorio, te za njen angažman vredi platiti.
I Karići jačaju svoje redove, tako što pored Mobikosa u igru ulazi i slovenački Mobitel. Za Mobitel je glavni lobista bio iskusni slovenački (i bivše SFRJ) diplomata, Ivo Vajgl, koji kosovskim Albancima obećava nezavisno Kosovo, samo da Mobitel- Mobikos dobiju licencu. Advokatske usluge Mobitel-u pruža Azem Vlasi.
Pošto je Francuz Bernar Kušner u to vreme bio administrator, pojavo se i treći zainteresovani kandidat za mobilnu telefoniju, francuski Alkatel. On je već bio u poslu u Makedoniji i želeo je da proširi mrežu i na Kosovo. Pošto Kosovo nije moglo da dobije internacionalni telefonski kod, imalo bi makedonski. To se Kosovarima nije dopalo, jer su hteli svoju državu i svoj kod. Zato je Alkatel doveo svog partnera Monako Telekom da im on ustupi, odnosno, proda svoj kod.
Iako su stručnjaci za telekomunikacije smatrali da je to nepotrebno i previše skupo, kosovski političari su, pod pritiskom Umnika i nekih francuskih političara, prihvatili.
Ugovor je potpisao Ministar za Komunikacije Morina, tako što je državnu PTK uveo u partnersku kompaniju sa Alkatelom formirajući zajedničku kompaniju “Valja 900” koja je dobila da radi sa internacionalnim kodom iz Monaka (gde se inače nalazi centrala za medjunarodni tel. saobraćaj). Za samo tri godine ovako sročen ugovor odneo je Kosovu, po rečima direktora kosovskog telekoma, Bedri Rame, 50 miliona evra iako se mogao koristiti privremeni kod UN. Morina je čak ubedjivao javnost da će baš Monako Telekom da pomogne Kosovu da kod ITU dobije svoj kod, i tako valjda, sam sebi poništi unosan ugovor(!) Naravno, od toga nije bilo ništa i Valja 900 i dalje radi preko Monaka, a Kosovari plaćaju papreno. Bedri Rama piše pisma Umniku, novinama, ali nema vajde.
Nakon tendera 2004. licencu za mobilnu telefoniju dobili su Mobitel-Mobikos i Alkatel–PTK (Valja 900). Amerikanci su ispali. I to je za Amerikance, posebno M. Olbrajt sigurno bio šok. Da li bi danas Tači, Čeku, Hardinaj, Redžepi, Kosumi uopšte nešto značili u životi Albanaca da nije bilo Amerikanaca?
Tako je Umnik tender poništio pravdajući se da procedura nije valjano ispoštovana. Ovo je izazvalo ljutnju Kosovara i Slovenaca. Dok su Slovenci najavljivali sudski spor, kosovski Albanci su žestoko kritikovali premijera Redžepija i Umnik, prozivajući ih da rade u korist američkih interesa.
Karići se, medjutim, nisu predavali, već su počeli da se spremaju za nov tender. Tražili su jačeg strateškog partnera, koji će se bolje suprostaviti Amerikancima. Prva varijanta je bio ruski konzorcijum ALFA GRUPA na čelu sa M. Fridmanom, ali izgleda da izabrabni partner nije bio spreman za okršaj sa Olbrajt grupom ili nije imao podršku državnog vrha Rusije. U svim ovim kompanijama, inače, preovladjuje jevrejski kapital, koji je uopšte u telekomunikacijama dominantan.
Tako se kao novi partner nalazi konzorcijum iz Austrije, na čelu sa Martinom Šlafom. Austrijanci su uticajniji u EU nego što su SAD i Rusija, a Šlaf ima dobre veze sa svojom vladom u Beču i Karići formalno prodaju BK Trejd. Koplja za novi kosovski okršaj su spremna.
A onda Mobtelu dolazi udarac sa ledja.
Vlada Srbije odlučuje veoma složno, što je za nju neobično, da krene u rat protiv kompanije Mobtel. Oduzima im se licenca za rad , a na Kosovu kreće isključivanje Mobtelovih predajnika.
Razloga ima više: upozorenje jedne strane policije, navodno prisluškivanje članova vlade koji koriste 063 mrežu(!), dugovi državi i sporno vlasništvo (koji nisu bili važni čitavu deceniju) i sl.
Mobtelu se sprema stečaj, a Karićima medijska blamaža. Za to će im od najveće pomoći biti Sorosovi mediji koji na sva usta denunciraju i potkopavaju Kariće i Ekrema Luku. Dobro su snabdeveni svim poslovnim ugovorima koje treba raskrinkati, objašnjavajući srpskom narodu da je odluka vlade zapravo borba protiv Karićevog lopovluka i prevara. O prevarama Umnika, Sorosa, Olbrajt, Kušnera, zarad interesa sopstvenih kompanija, agencija i belosvetskih interesa, nema govora. Takodje niko ne pominje interes Srbije u oblasti telekomunikacija na Kosovu.
Neka bar iz ove cele priče čitaoci sami zaključe šta znači borba za “nezavisno“ Kosovo i šta je današnja svetska, a šta srpska politika.

“Svedok”, 10. 01.2006.


Pogledati i tekst "Enigma Mobtel - Ko je kome drzava?"
objavljen u "Ogledalu", novembra 2004.

47 Comments:

Anonymous Anonymous said...

U celom tekstu ste pisali "UMNIK". Pravilno je "UNMiK" od engleske reci "United Nations Mission in Kosovo"

9:36 AM, April 21, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ivana, kako bi ste vi uklopili vase tvrdnje o Jevrejima i Izraelu u poglede (dobro argumentovane) pozntog Jared-a sa http://emperors-clothes.com/? Ili kako bi se to uklopilo u naucno istrazivanje Francisco Gil-White-a izlozeno na http://www.hirhome.com/?

11:02 PM, April 24, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Cinjenica je da su Karici infrastrukturu Mobtela svuda, pa i na Kosovu gradili na parama drzave. Mobtel je i zvanicno uvek bio delom u drzavnom vlasnistvu. I sigurno je drzava ulozila vise od Karica. Svaki normalan gradjanin ove zemlje zeli da Mobtel ili bilo koja druga SCG firma ostvari profit na Kosovu ili na bilo kom drugom mestu. Kamo srece da je Mobtel podigao GSM mreze i u okolnim zemljama i da i tamo pravi profit. Medjutim, ako Mobtel ostvari zaradu ta zarada se deli izmedju vlasnika. Da li smo saglasni i ima li nesto sporno u tome ? Kako onda Karici da ne prijave profit sa Kosova ? I ne mogu se vestacki pumpati troskovi Mobtela preko Astra Simita i drugih firmi koje su iskljucivo u vlasnistvu Karica. Ovde se Karici prikazuju kao Robin Hudovi. Svaka njima cast ali ako neko voli svoju zemlju ne treba o tome da prica vec da joj placa porez i vlasnicke dividende. Dakle, koriscenje termina 'zabijanje noza u ledja' je neadekvatno jer drzava je samo trazila ono sto joj pripada. Da su Karici cisti onda bih se slozio sa ovakvom terminologijom ali na osnovu ovih par prostih cinjenica je jasno da nisu.

11:38 AM, May 06, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ivona,

Vasi clanci su jako interesantni i cinjenica je da odlicno poznajete polje savremene svjeteke ekonomije, kretanje kapitla, politike i zakone trzista. Ne mogu da precutim cinjenicu da svaki tekst zavrsavate sa komentarima o strasnom cionisticko jevrejskim svjetom koji provodi sva zla na kugli zemaljskoj. Kao srpknijna mojsijevske ispovjesti ipak vas moram upozoriti da minimiziranje holokausta koji se desio nad Jevrejima je vise nego neukusno. Mogla bih sjediti i pisati 2 dana i dokazala bih vam da je zaista 6 miliona Jevreja stradalo u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ako se samo uzme cinjenica da je u Poljskoj prije 1939 zivjelo 3 miliona Jevreja a danas ih imal jedva 6-7 hiljada onda ja vas pitam sta se desilo sa tolikom brojem Jevreja? Postoji dokumentovani zapisi o brojnosti i zivotu Jevreja u najvecim evropskim drzavama pa gdje su zaboga svi ti Jevreji danas? I na kraju da vas podsjetim da nije bilo jervrjske politike o obznani uzasa o holokaustu i mjestima gdje su likviditrani milioni Jevreja i drugih naroda koji su bili nepocudni za naciste svjet nikada ne bih saznao za Jasenovac. Zahvaljujuci Simonu Vizentalu i drugim istoricarima prije svega Jevrejima istorija je bar nesto rekla o stravicnom ustaskom pokretu, njihovim vodjama i stradanju Srba. Dakle Ivona, nastavite objavljivati clanke povezujuci prljave igre bankara sa Volstreeta (sa kojima se slazem) ali ipak dajete malo pijeteta milionima jevrejskih zrtava koji su umrli samo zato sto su Jevreji.
Sa postovanjem
Ivana Maestro

2:50 AM, May 08, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Interesantan Blog, ali dosta toga sam već čitao u originalu na stranim medijima

2:38 PM, May 19, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Neugierig.... viagra wirkungseintritt viagra preis [url=http//t7-isis.org]levitra kaufen[/url]

6:19 PM, December 31, 2009  
Blogger Marakadamus said...

kako da je bas sve zavera?valjda je najlakse biti ptica rugalica i sve podvoditi pod unistenje covecanstva i lose namere male skupine vanzemaljaca

12:07 PM, January 21, 2011  
Anonymous Anonymous said...

viagra generika preisvergleich gratisprobe viagra viagra verträglichkeit risiken viagra viagra generika bestellen viagra kaufen österreich spamassassin viagra viagra generika kaufen nitrolingual viagra viagra italien rezept

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra wechselwirkungen viagra anleitung viagra original kaufen homöopathisches viagra ist viagra rezeptpflichtig cialis besser als viagra viagra einkaufen wirkt wie viagra viagra für junge männer holland apotheke viagra

12:07 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra soft kaufen viagra rezeptfrei seriös beckham viagra viagra versand alternative zu viagra viagra schnaps viagra online apotheke koks und viagra blutdruck viagra ab wann wirkt viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

echte viagra kaufen viagra in deutschland kaufen viagra mit rezept cuba viagra koks und viagra viagra usw viagra erektionsdauer rezeptfrei viagra viagra kaufen niederlande viagra dhl

1:10 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

probleme mit viagra canada pharmacy viagra viagra versand aus deutschland wieviel kostet viagra viagra 100mg fta viagra gebrauchsanweisung tapir viagra viagra bezugsquelle discovery viagra viagra aus kanada

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

dinamico viagra viagra pulmonale hypertonie viagra grippe viagra online bestellen forum viagra sicher kaufen gel viagra viagra österreich rezeptfrei viagra pflanzen viagra wann wirkt es apotheke viagra kaufen

4:25 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra per lastschrift viagra medikation diovan viagra viagra kontraindikationen viagra blutdruck viagra originalverpackung viagra anwendung king viagra generic viagra günstig viagra in hamburg

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra billig deutschland viagra bezugsquelle viagra bestellen holland arzneimittelgesetz viagra viagra mails viagra halbwertszeit selbstversuch viagra unterschied cialis viagra natürlicher viagra ersatz apotheke viagra rezeptfrei

5:22 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

pflanzenkraft statt viagra kamagra lutschtabletten 100mg viagra generika viagra und kokain viagra gesunder mann viagra bergsteigen viagra generika schweiz viagra beim ersten mal acm viagra viagra pillenpharm viagra per internet

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra hemmer viagra ergebnis viagra in spanien reimport viagra viagra wie lange haltbar charite viagra viagra gebrauchsinformation viagra generika versand macht viagra abhängig cialis vergleich viagra

6:21 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra witz viagra nürnberg wirkt wie viagra holland apotheke viagra viagra cobra viagra verschreiben lassen arginin statt viagra ipp viagra viagra 100 mg filmtabletten viagra rezeptfrei günstig

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra witz viagra indien viagra packungsgrößen cgmp viagra viagra für pc viagra nach prostata op viagra studien viagra kostet viagra erlebnisberichte neue viagra

9:21 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

chinese viagra washington post viagra viagra schnaps viagra kaufen rezept viagra schnell bestellen gegenmittel viagra viagra online rezeptfrei bestellen levitra viagra cialis vergleich viagra auf rechnung ohne rezept viagra cobra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

wo bekomme ich viagra viagra risiko viagra in österreich viagra versand test viagra für die frau kanye west stay up viagra viagra apotheke rezeptfrei pflanzliches viagra viagra in brasilien netpharm viagra

11:27 AM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra spaß viagra selbst machen viagra graz viagra aus belgien viagra auf rechnung bestellen viagra pillen kaufen gebrauchsanweisung viagra viagra impotenz viagra apotheke preis viagra aus nl

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra ungarn death by viagra aspirin viagra verfallsdatum viagra viagra kauf online fragen zu viagra cialis contra viagra viagra portal viva viagra come il viagra

4:22 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

apotheke niederlande viagra viagra bei jungen männern silagra pille 100mg viagra generika viagra gebrauchsinformation viagra kupic hiv und viagra viagra nachname viagra dhl kamagra viagra cialis viva viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra aus deutschland bestellen pfizer viagra 50mg viagra statistik viagra bei bluthochdruck pfitzner viagra verkauf von viagra viagra erfahrung arabische viagra viagra nitro viagra erfahrungen forum

6:14 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra in der schweiz viagra handel viagra nl gibt es viagra rezeptfrei viagra kokain nils viagra viagra bedeutung viagra langzeitwirkung patentschutz viagra hgl viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra meinungen viagra likör viagra pfizer preise viagra bezugsquelle dhea viagra preise viagra apotheke viagra kaufen frau nimmt viagra viagra amerika viagra in italien kaufen

7:02 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra mit rezept generika viagra cialis viagra wirkweise ephedrin und viagra viagra erlebnis viagra wie einnehmen levitra viagra cialis vergleich viagra ausprobieren fälschungen viagra viagra pzn

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

revatio viagra viagra generika erfahrungen viagra der natur unterschied viagra cialis viagra sildenafil citrate viagra richtig einnehmen viagra mit 20 jahren rezeptpflicht viagra viagra entstehung viagra nachteile

8:35 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra wann wirkt es viagra bestellen paypal viagra zollfrei bestellen thuoc viagra thailand viagra kaufen einzelne viagra viagra ungarn sex mit viagra viagra in belgien kaufen pfizer labs viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra 100 mg 12 st viagra aus den niederlanden viagra rezeptfrei usa viagra nach herzinfarkt viagra bei der apotheke viagra aus thailand gefahren von viagra risiken von viagra viagra billiger gras und viagra

9:24 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

warum viagra viagra einführen ibro berilo viagra viagra gegenmittel viagra von pfitzer pflanzliches viagra viagra online kaufen ohne rezept viagra versand kosten viagra wie kommt man an viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra seriös generisches viagra viagra und cialis nunca mezcles viagra y esteroides indisches viagra viagra erfahrungen forum viagra sicher kaufen viagra kaufen in österreich viagra packstation viagra fälschung

11:20 PM, December 03, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra vom hausarzt viagra generika test viagra und sport viagra bei bluthochdruck medikamente viagra viagra pflaster viagra aus belgien viagra originalverpackung charite bio viagra viagra preiswert kaufen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

warum ist viagra so teuer querschnittslähmung viagra wirkzeit viagra herbal viagra manufacturers poppers und viagra viagra ähnlich viagra beihilfe gefahren bei viagra hilft viagra viagra rezeptfrei

2:06 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra urologe alternativen zu viagra generika viagra cialis unterschied viagra cialis pfizer viagra 100mg preis viagra einnahme und wirkung viagra 100mg preis viagra beipackzettel viagra verschreibungspflichtig verkauf viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

wieviel kostet viagra viagra erfahrung viagra rezeptfrei bestellen forum viagra rezeptfrei in der apotheke viagra cialis rezeptfrei viagra im internet viagra schmerzen pflanzenkraft statt viagra viagra wo kaufen viagra graz

5:25 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra bericht viagra internet strafbar viagra ohne rezept kaufen viagra bestellen rezeptfrei viagra einführen viagra apotheke deutschland viagra vorzeitiger samenerguss legal viagra kaufen viagra wie wirkt es levitra cialis viagra vergleich

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra bedeutung viagra per internet hamster viagra kaufe viagra viagra aus deutschland powerful viagra viagra innen blau viagra im vergleich viagra original merkmale viagra ohne potenzprobleme

8:07 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra pzn viagra 50 mg rezeptfrei viagra bei jungen männern scilla viagra wenn viagra nicht hilft viagra nach prostata op viagra beipack hgl viagra viagra herz viagra pfizer kaufen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

hiv und viagra viagra nachwirkungen echtes viagra online viagra bestellen querschnittlähmung viagra viagra pfitzner viagra gratisprobe kosten von viagra viagra auf alkohol viagra ergebnis

9:07 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra seriös kaufen rezept viagra viagra anbieter kleine nils viagra viagra in hamburg kokain viagra wie wirkt viagra selbstversuch viagra viagra wirkmechanismus viagra herzmedikament

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra natur viagra bei ms viagra packungsbeilage natürlicher viagra ersatz viagra pfitzner viagra ohne verschreibung hipertension y viagra auswirkungen von viagra einzelne viagra viagra verschreibungspflichtig

10:09 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

wieviel kostet viagra comprar viagra viagra beim gesunden mann viagra in der schweiz wie viagra einnehmen viagra ejakulation viagra hoher blutdruck viagra und nitrate günstig viagra kaufen viagra wie oft

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

rezeptpflichtig viagra viagra türkei viagra kaufen in der schweiz viagra rezeptfrei günstig myspace viagra pabst kauft viagra fabrik viagra rezeptfrei online bestellen herstellung von viagra bestellen viagra nebilet viagra

11:07 AM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra bestandteile viagra meinungen charite viagra viagra beziehen viagra pille viagra dauermedikation viagra in österreich viagra kaufen online viagra zum kaufen viagra nl

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

hilft viagra wirklich viagra täglich viagra billiger viagra versand warum viagra viagra usw viagra risiko viagra auflösen viagra wienerisch sex mit viagra

12:05 PM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

rezeptpflicht viagra viagra überdosis viagra dauererektion euro viagra patong viagra hat viagra nebenwirkungen viagra partnerprogramm viagra portal günstiger viagra viagra absetzen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra österreich viagra wann einnehmen witz viagra viagra kaufen deutschland viagra philippinen preise von viagra viagra zu verkaufen viagra beihilfe kosten viagra viagra wirkmechanismus

6:36 PM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra überdosierung viagra tropfen apotheke holland viagra viagra rezeptfrei usa viagra spinne sex auf viagra viagra nachlassende wirkung copd viagra degra viagra viagra sicher kaufen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra haarausfall risiko viagra viagra ähnlich viagra in der schweiz kaufen viagra packungsbeilage ähnliches mittel wie viagra viagra doc morris viagra türkei medizin viagra viagra generika online

10:03 PM, December 04, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra rezeptfrei usa viagra über internet viagra ne ise yarar medikamente viagra pflanzliches viagra funktionsweise viagra viagra medikament viagra auf rezept generika von viagra koktel viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra bestellen ohne rezept viagra torte viagra bei jungen männern viagra ohne rezept auf rechnung viagra wirkung lässt nach alternative zu viagra wenn viagra nicht wirkt viagra originalverpackung apotheken viagra viagra keine wirkung

2:02 AM, December 05, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra packungsbeilage viagra nach herzinfarkt viagra preisvergleich viagra von bayer viagra wirkmechanismus ägyptisches viagra viagra blumen viagra cialis rezeptfrei viagra risiken nebenwirkungen viagra russland

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra bestellung benutzung viagra viagra ohne rezept online kaufen viagra aus china spanien viagra rezeptfrei viagra mails viagra generika erfahrungen viagra preiswert kaufen viagra augen cialis und viagra

10:57 AM, December 05, 2012  
Anonymous Anonymous said...

unterschied viagra cialis viagra oder ähnliches ohne rezept viagra wie teuer viagra preise deutschland verkauf viagra ephedrin viagra viagra nachname viagra pulmonale hypertonie nebenwirkungen von viagra viagra niederlande

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra wie lange wirkt es apotheke viagra kaufen viagra wie oft khk und viagra farbe viagra innen el viagra viagra 100 kaufen preise viagra viagra bezugsquellen viagra nebenwirkung

11:44 AM, December 05, 2012  
Anonymous Anonymous said...

eu viagra viagra frei bestellen bluthochdruck viagra viagra im internet kaufen pflanzliches viagra wirkungsdauer viagra viagra 20mg viagra patent auslaufen viagra potenzpille cialis und viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra halbieren viagra 100mg fta ibro berilo viagra splitting viagra viagra kaufen rezept viagra vergleich viagra spinne bayer viagra viagra für die frau kaufen viagra kauf

9:22 PM, December 05, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra und arginin viagra beziehen viagra gelb viagra per internet fox viagra viagra bestellen rezeptfrei viagra gebrauchsanleitung apotheken online viagra sildenafil viagra viagra marken

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra zum spass gloria viagra myspace viagra in deutschland bestellen wie wirkt viagra viagra in der schweiz kaufen viagra und hoher blutdruck viagra übers internet wirkung der viagra viagra in den niederlanden viagra einnahme und wirkung

3:53 AM, December 06, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra verschreiben lassen viagra in türkei verwendung von viagra viagra in der schweiz kaufen emea viagra apotheke versand viagra viagra flüssig viagra grippe geschichte von viagra kgr viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra in griechenland dove si compra il viagra viagra oder levitra pro viagra ephedrin viagra anwendung von viagra venöses leck viagra viagra warum viagra wirkung wenn viagra nicht wirkt

5:12 AM, December 06, 2012  
Anonymous Anonymous said...

wie bekomme ich viagra viagra cialis vergleich viagra seriös viagra günstig online bestellen copd viagra dr. viagra auswirkung viagra viagra mit rezept wieviel kostet viagra viagra patent auslaufen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

wirkweise viagra harald weber viagra viagra levitra oder cialis viagra bestellen preisvergleich hipertension y viagra viagra teilen viagra erlebnisse sex mit viagra viagra thc viagra in holland kaufen

6:44 PM, December 06, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra brasilien viagra blau sehen viagra generika erfahrungen viagra ähnliche mittel viagra pille viagra original erkennen viagra bei pulmonaler hypertonie viagra herzrasen ähnliche tabletten wie viagra viagra ohne rezept

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

patong viagra funktionsweise viagra viagra kaufen billig cialis contra viagra cialis und viagra viagra kaufen hamburg kosten viagra alkohol mit viagra sahte viagra ägyptische viagra

10:03 PM, December 06, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra in deutschland viagra kaufen ohne rezept viagra versand rezeptfrei viagra kostet viagra generika 100 mg tabletten viagra kaufen wien gefahren von viagra viagra und bluthochdruck viagra absetzen nachgemachte viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

macht viagra abhängig viagra ohne zollprobleme natürliches viagra macht viagra impotent viagra apotheke deutschland logo viagra viagra sicher online kaufen viagra online kaufen ohne rezept levitra viagra cialis vergleich hiv und viagra

2:57 AM, December 07, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra auf rechnung ohne rezept viagra in brasilien alternative für viagra bestellung von viagra viagra kaufen deutschland viagra apotheke deutschland natürliches viagra rezeptfrei viagra kaufen dosierung viagra viagra probe bestellen

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

alternativen zu viagra death by viagra viagra wie einnehmen viagra dauererektion viagra ch apotheke viagra kaufen günstiger viagra viagra beihilfe viagra ähnliches viagra versand

6:22 AM, December 07, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra gebrauchsanleitung viagra heilung viagra billig viagra aus spanien bestellung viagra viagra aus china halbe viagra viagra potenzmittel antibiotika viagra viagra dhl

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

levitra viagra cialis vergleich wann nehme ich viagra ein viagra zu früh kommen viagra bestellen ohne rezept viagra synthese viagra zum spass viagra aus der apotheke viagra rezeptfrei usa viagra maus apotheke online viagra

3:00 PM, December 07, 2012  
Anonymous Anonymous said...

viagra günstig bestellen hiv und viagra viagra generika rezeptfrei viagra spermien viagra prostata viagra blutdruck viagra versandapotheke viagra kauf levitra viagra vergleich eu viagra

[url=http://www.turbo-slim.com/index.php?productID=11]viagra kaufen[/url]

viagra hilft nicht viagra generika kaufen viagra nebeneffekte viagra dauererektion viagra bestellen rezeptfrei verkaufe viagra viagra im ausland kaufen viagra rezeptfrei usa viagra apotheke deutschland meinungen zu viagra

5:47 PM, December 07, 2012  
Anonymous Anonymous said...

dating internet russian woman http://loveepicentre.com/ free asian widow dating site

6:28 PM, January 15, 2013  
Anonymous Anonymous said...

biological psychology breedlove ebook http://audiobookscollection.co.uk/Black-and-White-in-Photoshop-CS3-and-Photoshop-Lightroom-Create-stunning-monochromatic-images-in-Photoshop-CS3-Photoshop-Lightroom-and-beyond/p163101/ wicked free ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/es/Wilfried-De-Beauclair/m131836/]pda ebook download[/url] cheap premade ebook covers

10:15 PM, February 09, 2013  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://onlinemedistore.com/products/naprosyn.htm][img]http://onlinemedistore.com/1.jpg[/img][/url]
liberty pharmacy statement http://onlinemedistore.com/products/xenical.htm california board pharmacy tech license revoked [url=http://onlinemedistore.com/products/oxytrol.htm]find pharmacy tech job[/url]
executive pharmacy jobs http://onlinemedistore.com/products/himplasia.htm pharmacy exam answers [url=http://onlinemedistore.com/products/zaditor.htm]zaditor[/url]
pharmacy newport rhode island http://onlinemedistore.com/categories/anti-fungus.htm u of minnesota college of pharmacy preceptor information [url=http://onlinemedistore.com/categories/gums.htm]pharmacy tech resumes[/url]
doctor posts call script forum money direct find email pharmacy http://onlinemedistore.com/catalogue/a.htm montana pharmacy school [url=http://onlinemedistore.com/products/rhinocort.htm]rhinocort[/url]

2:46 PM, March 15, 2013  
Anonymous Anonymous said...

jmlb1slb

bwtgemn0

f54yewr4t536

lqwv6h21

j205ed8n

1:56 AM, May 21, 2013  
Anonymous Anonymous said...

dating zone [url=http://freeinternetdating.info/relationships/trust-within-relationships]trust within relationships[/url] black woman for dating
6 month dating ideas http://freeinternetdating.info/seeking/craigslist-women-seeking-men-fresno-moourl overweight dating
free dating in birmingham [url=http://freeinternetdating.info/brides/pictures-of-hot-brides]nude dating club[/url] dating guide

8:13 AM, May 22, 2013  
Anonymous Anonymous said...

http://qinren99.chyon.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=58155&extra=
http://haolizhou.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=205842&extra=
http://evergamer.forum.free.fr/viewtopic.php?f=134&t=5223
http://199.167.198.104/forums/viewtopic.php?pid=19118#p19118
mputer%20privacy.%20Shortly%20afterwards%2C%20the%20360%20has%20launched%20the%20for%20bodyguards%2C%20in%20the%20medical%20examination%2C%20killing%20the%20QQ%20QQ%20Trojan%20and%20other%20ones%20on%20the%20basis%20of%20the%20plates%2C%20added%20block%20QQ%20forced%20silent%20scan%20a%20user%20hard%20drive.%0D%0A%20%0D%0A%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Fblazersukshop.webeden.co.uk%5Dhttp%3A%2F%2Fblazersukshop.webeden.co.uk%5B%2Furl%5D%0D%0A%20On%20May%2012th%20a%20ten-day%20selling%20exhibition%20of%20important%20antique%20rings%20opens%20at%20Wartski%2C%20an%20esteemed%20London%20jeweller.%20As%20it%20happens%2C%20%22Roman%20to%20Renaissance%22%20is%20an%20exception%20that%20proves%20the%20rule%20set%20out%20above.%20These%2035%20rings%20were%20collected%20by%20Sandra%20Hindman%2C%20medievalist%20and%20medieval%20art%20christian%20louboutin%20discount%20dealer%2C%20and%20Professor%20Emerita%20of%20Art%20History%20at%20Northwestern%20University.%0D%0A%20%0D%0A%5Burl%3Dhttp%3A%2F%2Foutletlvitalia.blinkweb.com%5DLouis%20
http://forum.xn--37-vlcas5aa7i.xn--p1ai/viewtopic.php?f=15&t=72026
http://ro24tv.co.uk/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=73179
http://dz.teeker.com/forum.php?mod=viewthread&tid=59014&extra=
http://bianfuwang.com/forum.php?mod=viewthread&tid=296209&extra=
http://bbs.jushanginn.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3525107&extra=

4:02 AM, June 17, 2013  

Post a Comment

<< Home